The story of

Asplenium crispy wave. Deze naam is kenmerkend voor mijn opvallend harde, golfachtige bladeren. Ze zijn sterk glanzend en fris groen van kleur, lichter dan de meeste varens. Mijn blad rol ik uit van mijn hart, zo zorg ik er voor dat er elke keer een nieuw blad in het midden verschijnt. Wanneer mijn bladeren ouder worden vormen zich sporen hoopjes op de achterkant van mijn bladeren.

Roots

Oorspronkelijk ben ik onderdeel van streepvarenfamilie welke worden aangetroffen in Afrika, Australië, Azië en Europa. Zelf kom ik uit de wouden in Japan en Taiwan daar groei ik zelfs op boomtakken en rotsen wanneer het daar vochtig genoeg is. Mijn geslacht telt ongeveer 700 soorten varens. De botanische naam die ik heb is afgeleid van het Grieks: “Asplenon” (=miltkruid). In de Middeleeuwen gebruikt ze mij als heildrank tegen miltziekten.

My hangout

Ik hou van een matig zonnige standplaats, dat houdt in: niet in de felle zon, maar op een standplaats wat verder van het raam af. Liever ook niet op een tochtige plaats, dan heb ik het prima naar mijn zin. Van nature groei ik het liefst op schaduwrijke plekken. Wist je dat je mij ook erg goed kan neerzetten op plekken waar de lucht extra droog is door het gebruik van centrale verwarming? De ideale temperatuur waar ik in groei ligt tussen de 18 tot 26 °C.

I’m an air cleaning plant

Een goede eigenschap is dat ik een hoge luchtzuiverende functie heb en functioneer als een natuurlijke luchtverfrisser. Ik neutraliseer schadelijke stoffen door deze op te nemen en in mijn wortels af te breken. Ik maak de lucht gezonder door CO² om te zetten in zuurstof. Ook verbeter ik de luchtvochtigheid door mijn regulerende verdampingsproces.

Bron: Karin van der Eijk